They seem to make lots of good flash cms templates that has animation and sound.

Tapety z laskami kobietami

Temat: prośba o interpretację badań insuliny
Insulina 151 &micro;IU/ml godz 2: Insulina 101 &micro;IU/ml Test obciążenia glukozą (3pkt, 75g, 1 i 2h) godz 0: Glukoza 4,96 mmol/l norma: 3,90-5,60 godz 1: Glukoza 6,84 mmol/l norma <11,10 godz 2: Glukoza 4,36 mmol/l norma < 7,80
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=64958



Temat: test obciążenia glukozą
" />Dzień Dobry Moje pytanie dotyczy diagnostyki PCO- lekarz zalecił wykonanie testu obciążenia glukozą (75 g), moje wyniki to: na czczo 5,5 mmol/l; po 60 min:5,7 mmol/l; po 120 min: 4,1 mmol/l (norma 6,7-7,8 mmol/l). Czy diagnozowanie PCO jest uzasadnione w przypadku braku wskazań z badania USG-badanie to kilka miesięcy z rzędu nie wykazało żadnych niepokojących zmian:zawsze był jeden pęcherzyk (np. 14 ... w ciąże, w kwietniu miałam zabieg usunięcia polipa (umiejscowiony w macicy) od tamtej pory 3 miesiące z rzędu po terminie spodziewanej miesiączki test ciążowy wychodził słabo pozytywnie raz badałam B-hcg -wynik 13,8 mIU/ml (norma 0-5, brak ciąży) potem były plamienia i miesiączka b. obfita(lecz już bez tak mocnych bóli jak dawniej), obecnie jestem stymulowana clostilgetytem. już nie wiem co robić. Będę wdzięczna...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=21803


Temat: test obciążenia glukozą
" /> ">Dzień Dobry Moje pytanie dotyczy diagnostyki PCO- lekarz zalecił wykonanie testu obciążenia glukozą (75 g), moje wyniki to: na czczo 5,5 mmol/l; po 60 min:5,7 mmol/l; po 120 min: 4,1 mmol/l (norma 6,7-7,8 mmol/l). Czy diagnozowanie PCO jest uzasadnione w przypadku braku wskazań z badania USG-badanie to kilka miesięcy z rzędu nie wykazało żadnych niepokojących zmian:zawsze był jeden pęcherzyk (np. ... zajściem w ciąże, w kwietniu miałam zabieg usunięcia polipa (umiejscowiony w macicy) od tamtej pory 3 miesiące z rzędu po terminie spodziewanej miesiączki test ciążowy wychodził słabo pozytywnie raz badałam B-hcg -wynik 13,8 mIU/ml (norma 0-5, brak ciąży) potem były plamienia i miesiączka b. obfita(lecz już bez tak mocnych bóli jak dawniej), obecnie jestem stymulowana clostilgetytem. już nie wiem co robić. Będę...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=21803


Temat: Wielkie Male szczescie w drodze - domipe bedzie mamusia :)
" />Pytanie do mam obecnych i przyszłych: robiłam wczoraj to badanie na obciążenie glukozą - 75 g i krew pobierana po 2 h. No i odebrałam dziś wyniki: Glukoza na czczo: 4,30 mmol/l (norma: 3,90-5,83) Glukoza po 2 h: 8,41 mmol/l (podana tylko norma górna 7,80), więc przy tym wyniku jest oznaczenie H. A przed badaniem jak pani ukłuła mi palec tym ... pojawia się, że nie powinien przekraczać 140 mg%. Jak więc mój wynik, podany w mmol/l ma się do tych sieciowo-diabetologicznych danych??? Bo ja nie kumam zupełnie. No i przewinęło się też gdzieś, że po 30 tygodniu ciąży glukoza w organiźmie wzrasta. Czy więc fakt, że jestem w 32 tygodniu może mieć jakies przełożenie na ten podwyższony poziom?
Źródło: weseleforum.pl/viewtopic.php?t=2570


Temat: Specjalizacja dla położnych
" />Jeżeli chodzi o cukrzycę to znalazłam taką informację. To są zalecenia PTD z 2010r "Test przesiewowy — test doustnego obciążenia 50 g glukozy (GCT, glucose challenge test): — badanie wykonuje się między 24. a 28. tygodniem ciąży, nie wymaga przeprowadzenia na czczo; — jednorazowy pomiar glukozy we krwi po godzinie od momentu podania 50 g glukozy [norma do 140 mg/dl (7,8 mmol); wartości glikemii 141––199 mg/dl (7,8–11,1 mmol/l) wymagają weryfikacji testem diagnostycznym 75 g]." i jeszcze taka wzmianka: "Schemat wykrywania GDM może być dwustopniowy — obejmując test przesiewowy (obciążenie 50 g glukozy) i diagnostyczny (75 g test tolerancji glukozy 2 godz. OGTT). W procesie diagnostycznym można pominąć test przesiewowy, natomiast nie można rozpoznać GDM jedynie na podstawie nieprawidłowego wyniku testu przesiewowego, chyba że wartość glikemii po obciążeniu 50 g przekracza 200 mg/dl (11,1 mmol/l). W takich sytuacjach bez dodatkowego badania rozpoznaje się GDM. Diagnostyka ciężarnych w kierunku cukrzycy ciążowej powinna być wykonywana przez wszystkich lekarzy położników w warunkach ambulatoryjnych. Tylko w nielicznych, wybranych przypadkach celowa jest hospitalizacja." PTG chyba z 2005r -rekomendacje- pisało to samo i: ¡ jednorazowy pomiar glukozy we krwi po 1 godz. od podania 50g glukozy Interpretacja wyników: ¡ wartość poniżej 140 mg/dl – stężenie prawidłowe (nie wymaga dalszej diagnostyki) ¡ wartość 140-199 mg/dl – stężenie nieprawidłowe, wymaga weryfikacji testem 75g glukozy, w...
Źródło: forum-pielegniarek.pl/viewtopic.php?t=1477